Els meus pares no m’entenen…

#003 Nacho @ Ramos Mejía, 29 de julioAnomenen adolescència el període entre la infància i l’edat adulta que es caracteritza per importants canvis físics, psicològics, sexuals i socials. No podem determinar exactament quan comença ni quan acaba. L’Organització Mundial de la Salut considera l’adolescència des dels 10 anys fins als 19.

Durant aquesta època es produeixen canvis que afecten la persona, la família,  l’escola i, fins i tot,  la societat.  L’adolescent està exposat a unes situacions que no entén. El seu cos està canviant i el seu cervell encara no sap com controlar-lo, se sent maldestre. Experimenten sensacions oposades: ràbia-felicitat, amor-odi, i la seva ment no sap com afrontar els canvis emocionals. És una època de molta creativitat, hi ha un munt d’idees bullint dins el seu cap. Moltes vegades no parlen, perquè tenen por de semblar estúpids. Els pares només volen controlar-los i posar normes que ells no pensen complir, perquè els pares “no se n’enteren”.  L’adolescent se sent diferent, ja no se sent nen, però encara no és adult.

“L’adolescència és aquella etapa de la vida en què tot ens sembla gris, sembla que tothom ens ataca, sembla que el món ens cau a sobre. És el moment en què comencem a conèixer-nos i a enfrontar-nos a canvis durs, que ens portaran a ser homes i dones forts. És l’època en què coneixem les nostres forces internes i haurem d’aprofitar al màxim aquest minut. Això ens portarà a engrandir-nos com a éssers humans”

(Gina Madariaga)

És una etapa apassionant, però molt complicada de viure, tant per a l’adolescent com per a les seves famílies. Els pares proven d’entendre els fills, tot i que no els reconeixen, és com si un altra persona ocupés el cos del seu “nen@”. Hem de fer un esforç per respectar-los, ja que és durant l’adolescència quan aprenem a prendre decisions per nosaltres mateixos, a establir relacions socials pròpies, a estimar i a no ser estimats. És fàcil desesperar-se quan els veiem equivocar-se, els estimem i no volem que els passi res. Volem protegir-los del dolor. Hem de tenir paciència, no podem imposar les nostres regles, valors i solucions d’“adults”, apresos després de molts anys d’aprenentatge personal.

Ja no recordem els nostres pares dient-nos: “T’has de posar aquesta roba?” “Així no surts de casa”. “Sempre deixes els deures per a última hora”. “Ja tornes a trucar als teus amics?” “Jo a la teva edat ja treballava”. Ja no recordem quan érem nosaltres els que ens queixaven  que “els meus pares no m’entenen”?

maitenaPodem escoltar-los, aconsellar-los, ajudar-los, fins i tot assajar amb ells, res més. Han d’aprendre i hem de respectar la seva forma de fer-ho, però sempre al seu costat oferint-los la nostra comprensió i experiència. S’equivocaran, s’obsessionaran, fracassaran, tot forma part de l’aprenentatge. Han d’aprendre el valor de cada resposta (correcta o no). Hem de ser capaços de no jutjar-los, de poder-los escoltar, perquè ens expliquin els seus temors i les seves aspiracions, i que no tinguin la necessitat de amagar-se de nosaltres. També és important poder explicar-los la nostra postura sense menysprear la seva, aconseguir el seu respecte i aprendre a comptar fins a deu abans de cridar.

Adolescència: informació general

 Adolescentes, manual de instrucciones; Fernando Alberca

Una de adolescentes… a PediaTIC

La imatge que il·lustra aquest post s’ha publicat sota llicència Creative Commons al Flickr de l’usuari yo, adolescente: memorias de mis 16

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina de Familia, Pediatria i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s