COMENÇA LA CAMPANYA DE VACUNACIÓ ANTIGRIPAL

 
¿Què és la grip?
Amb la tardor arriba la grip, una malaltia respiratòria vírica que es transmet principalment per via aèria (a través de la parla, tos i esternuts). Clínicament apareix febre, malestar general amb dolors articulars i musculars, mal de cap, congestió nasal i tos. Els afectats acostumen a recuperar-se en una setmana aproximadament, tot i que alguns símptomes com la tos poden persistir més temps. Habitualment dóna una simptomatologia lleu que es pot paliar fent ús d’analgèsics, rentats nasals, hidratació i repòs.
 
Mesures per evitar el contagi
La grip es una malaltia molt contagiosa i, per tant, s’han de tenir presents algunes mesures per evitar el seu contagi: 
 • Rentat de mans freqüent i evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca.
 • Cobrir-se la boca en estornudar o tossir (per exemple amb la part interior del colze) i utilitzar mocadors de paper.
 • Evitar contacte amb persones en risc quan comencen els símptomes.
 
gripeIMG_3268[1]
 
La vacuna
El virus de la grip es caracteritza per tenir una gran capacitat de mutació, això vol dir que les estructures del virus canvien amb molta facilitat. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’encarrega cada any d’estudiar les variacions del virus per preveure com es modificarà en el futur. Segons aquesta previsió s’estableix la recomanació de la composició de la vacuna, que normalment presenta tres o quatre soques del virus. 
Tot i que l’eficàcia no és tan alta com seria desitjable es recomana la vacunació sistemàtica en certes poblacions. No obstant, és important saber que el fet de vacunar-se no impedeix infectar-se d’altres soques no incloses en la vacuna o d’altres virus que cursen amb símptomes similars als de la grip, com per exemple aquells causants del refredat comú.
 
Qui s’ha de vacunar?
 • Majors de 60 anys.
 • Persones de menys de 60 anys que presenten un risc alt de complicacions derivades de la grip: 
 • Pacients amb malalties cròniques cardiovasculars, respiratòries o neurològiques 
 • Immunodeprimits.
 • Persones institucionalitzades de manera perllongada.
 • Dones embarassades, en qualsevol trimestre de gestació.
 • Infants entre els 6 mesos i 2 anys d’edat amb antecedents de prematuritat per sota de les 32 setmanes de gestació.
 • Persones que poden transmetre la grip a aquelles que tenen un risc alt de desenvolupar complicacions:
 • Personal sanitari i altres treballadors dels serveis públics essencials (bombers, serveis de protecció civil, policies…).
 
gripe2IMG_3269[1]
 
Seguretat i contraindicacions
Les vacunes són generalment molt segures i ben tolerades. Les reaccions locals són les més freqüents (com dolor o inflamació local), duren d’un a dos dies i són lleus. Altres símptomes com la febre i els dolors musculars es donen amb menys freqüència. 
 
La vacuna antigripal també pot produir reaccions d’hipersensibilitat, encara que de manera més infreqüent. Aquestes s’han atribuït principalment a les proteïnes d’ou que la conformen. 
 
 • Està contraindicada la seva administració en persones que han patit una reacció al·lèrgica greu a una vacuna antigripal, independentment del component sospitós, i en infants de menys de 6 mesos.
 • Els adults amb malaltia moderada o greu que presentin símptomes amb o sense febre no han de ser vacunats fins que els símptomes desapareguin.
 • En aquelles persones que han patit una malaltia anomenada síndrome de Guillain-Barré durant les sis setmanes posteriors a l’administració d’una vacuna antigripal, s’ha de tenir precaució a l’hora de tornar-la a administrar, tot i que això no suposa la seva contraindicació. 
 
Com ho faig?
La campanya de vacunació ha començat aquesta setmana. Únicament has de demanar hora al taulell del CAP i et donaran cita. Per a qualsevol qüestió, no dubtis en contactar amb el personal de l’ambulatori.
 
Per a més informació: 

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada ha esta publicada en Grip, Medicina de Familia, Rentat de mans, seguretat, Vacuna. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s