LES INFECCIONS I EL SEU TRACTAMENT: NO TOT ES CURA AMB ANTIBIÒTICS

Les malalties infeccioses són un motiu molt freqüent de consulta mèdica. És important que el pacient vagi al CAP per saber com tractar la seva infecció i, sobretot, que no prengui antibiòtics sense la prescripció del seu metge.

Les malalties poden provocar una gran varietat de símptomes i estan causades per diferents microorganismes: principalment virus, bacteris, fongs i paràsits.

El millor tractament és fer una bona profilaxi; és a dir, prevenir-les. Per això són essencials:

 • Les mesures higièniques (rentat de mans, beure aigua potable, mantenir netes àrees d’ús comú, cobrir-se la boca en esternudar amb l’angle intern del colze, rentar fruites i verdures abans de consumir-les, mantenir relacions sexuals amb protecció …)
 • La vacunació: Gràcies a les vacunes el nostre cos aconsegueix crear defenses per combatre els diferents microorganismes.

blog_infeccions

Pel que fa al tractament farmacològic hi ha diferents opcions:

 • Tractament simptomàtic: Correcta hidratació i els analgèsics i antiinflamatoris (com el paracetamol i l’ibuprofèn) serveixen per millorar els símptomes; per exemple, treure el dolor i baixar la febre. La majoria de les malalties es resolen amb aquest tractament, sobretot les causades per virus com la grip, el refredat comú, i gran part de les gastroenteritis i de les amigdalitis.
 • Tractament específic: Dirigit a eliminar el germen causant de la infecció. És fonamental fer un ús correcte d’aquests fàrmacs. Dins d’aquest grup, una de les famílies més utilitzades són els antibiòtics.

 

Els antibiòtics s’utilitzen per al tractament de malalties causades per bacteris. Alguns exemples són la pneumònia, l’otitis o infeccions urinàries. Si sospites que pots tenir una infecció causada per bacteris, és molt important acudir al metge donat que l’elecció, la dosi i la durada del tractament és competència exclusiva dels mateixos. És molt important tenir-ho present ja que l’ús incorrecte dels antibiòtics suposa un risc per a la salut.

L’ús inadequat contribueix a generar resistències per part dels microorganismes. I això què vol dir? Doncs que l’exposició de bacteris a antibiòtics genera amb el pas del temps mecanismes de resistència per part dels bacteris que fan que l’antibiòtic no sigui efectiu. Per tant es redueixen les opcions terapèutiques, augmenten els costos mèdics, els ingressos hospitalaris es perllonguen i fins i tot augmenta la mortalitat.

blog_infeccions2

L’OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana:

 • Evitar l’automedicació. Recordeu que els antibiòtics no serveixen per tractar infeccions víriques, com el refredat o la grip.
 • Seguir sempre les instruccions dels professionals sanitaris pel que fa a l’ús dels antibiòtics.
 • Llegir el prospecte del medicament i seguir les instruccions d’ús.
 • No utilitzar els antibiòtics que hagin estat prescrits a altres persones.

 

 

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada ha esta publicada en antibiòtics, higiene, malalties infeccioses, Rentat de mans, seguretat, Vacuna. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a LES INFECCIONS I EL SEU TRACTAMENT: NO TOT ES CURA AMB ANTIBIÒTICS

 1. Mouvs ha dit:

  Que importante ahora que se acerca la roca de constipados y gripes saber cómo aproximarnos a ellos dando la información de este tipo.

  Gracias por el esfuerzo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s