Convulsions febrils

teddy-242862_960_720Les convulsions són conseqüència de descàrregues elèctriques excessives i anormals que es produeixen a les neurones. S’acompanyen de pèrdua de la consciència (no respon a la crida ni a estímuls) i pèrdua de control del propi cos, manifestant-se com pèrdua o augment del to muscular o moviments involuntaris de sacsejada de les cames i /o els braços. Generalment són de curta durada: des de segons a pocs minuts, habitualment menys de 5 minuts. Després, el nen torna en si i es recupera per complet de forma gradual. Els primers minuts després de la convulsió, el nen pot estar una mica confús i endormiscat.

La causa més freqüent és la febre, produint les anomenades convulsions febrils que es presenten entre el 3 i el 5% dels nens entre els 6 mesos i els 6 anys d’edat. Altres causes, menys freqüents, poden ser: baixada de sucre, meningitis, cops forts al cap, drogues, intoxicacions o malalties neurològiques etc.

Les convulsions febrils, solen coincidir amb temperatures corporals iguals o superiors a 38ºC i es produeixen generalment els primers dies de la febre. És habitual que hi hagi antecedents a la família, tot i que no es coneix la causa. Qualsevol infecció banal (refredat, angines, gastroenteritis) que causi febre pot produir una convulsió febril, tot i que algunes les produeixen més freqüentment que d’altres. En ocasions, la convulsió és el primer signe que ens indica que el nen té fiebre. El grau de febre no es relaciona amb el rics de convulsions.

Que hem de fer davant d’una convulsió febril?

 • El primer que hem de fer, és mantenir la calma.
 • No cal fer boca a boca, ni sacsejar, colpejar o aturar els moviments del nen.
 • Cal posar al nen de costat, la qual cosa li permetrà respirar millor, i mantenir-lo lluny d’objectes amb els quals es pot fer mal durant la convulsió.
 • Està totalment contraindicat introduir-li res a la boca (dits, mantes, cinturons, …). No es preocupi, no “s’empassarà” la llengua.
 • Es convenient que el nen sigui valorat per un metge que confirmi el diagnòstic, sobretot si es tracta del primer episodi.
 • En cas que la convulsió presenti alguna d’aquestes característiques, el nen ha de ser portat a urgències per valoració, inclús si no es tracta del primer episodi: si la convulsió dura molt de temps (més de 15 minuts) o el nen només mou una part del cos o si, després de la convulsió, aquest es troba endormiscat, decaigut o, per contra, molt irritable o presenta mal de cap intens i vomita.

Quin és el pronòstic?

 • Per molt dramàtiques i espectaculars que siguin, les convulsions febrils tenen bon pronòstic i no ocasionen problemes neurològics posteriors ni augment del risc d’epilèpsia. Són nens normals i han de portar una vida normal.
 • Després de la convulsió el nen tindrà el mateix estat de salut que abans.
 • Després de la convulsió febril, en la majoria dels casos, no es necessari fer estudis complementaris.
 • Després del primer episodi de convulsió febril, 1 de cada 3 nens té una altra convulsió. Això és més freqüent en menors d’un any o si hi ha antecedents familiars.

Es pot prevenir? NO.

 • El tractament per prevenir les crisis febrils és molt controvertits i NO es recomanen de forma sistemàtica.
 • Els nens amb convulsions febrils no necessiten un tractament per a la febre diferent del que s’administra a altres nens. Utilitzeu les dosis d’antitèrmics adequades per a l’edat i el pes del nen.
 • Un nen que ha tingut una o diverses convulsions febrils ha de rebre les vacunes del calendari. No s’aconsella donar antitèrmics preventius abans o després de la vacunació. Encara que poden administrar-se si té febre o molèsties després de la vacunació.

 

Convulsió febril; fulls per a pares. 

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Pediatria i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s