L’Equip d’Atenció Primària Poblenou aborda el malestar emocional dels pacients amb un projecte comunitari

Premi al CAP Poblenou al millor projecte de recerca a la 2a Jornada Comunitària

Professionals del CAP Poblenou reben el premi al millor projecte de recerca a la 2a Jornada Comunitària de 2017

L’Equip d’Atenció Primària Poblenou inicia l’abordatge dels malestar emocional causat per l’atur, la crisi i l’aïllament social amb un projecte comunitari basat en la prescripció social.

“El barri del Poblenou es caracteritza per la seva heterogeneïtat. Tot i tenir una part de la població acomodada i amb recursos econòmics, existeix una bossa de pobresa important amb persones amb necessitats socials i molt vulnerables”, explica la infermera del CAP Poblenou i líder d’aquest projecte, Anna Ustrell, qui recorda que els antecedents es remunten a l’any 2013 quan es va iniciar la Taula de Salut Comunitària del barri.

Dels informes, tallers i jornades es va extreure la necessitat d’actuar sobre dos grups: adults afectats per la crisi i l’atur i gent gran amb risc de soledat i aïllament.

La iniciativa d’implantar la prescripció social en aquests col·lectius va rebre el premi al millor projecte de recerca a la 2a Jornada de Comunitària de l’Àmbit del 10 de maig de 2017 pels objectius que planteja de millorar la qualitat de vida dels pacients i augmentar la percepció de la utilitat de la prescripció social en els professionals sanitaris.

En primer lloc es crearà un mapa de recursos de les entitats del barri susceptibles d’incloure’s en la prescripció social i, després, es formarà els professionals. “Analitzarem els coneixements previs en prescripció social i un cop feta la formació avaluarem el canvi de mirada dels professionals”, comenta Ustrell. També es recollirà informació de les entitats i dels pacients sobre la satisfacció i adherència a les activitats.

En aquests moment s’ha començat a elaborar el mapa de recursos, que s’intensificà a partir de setembre, i està previst iniciar la prescripció social als pacients al novembre de 2107 i avaluar els resultats dels projecte un any més tard.

La prescripció social
La prescripció social està fonamentada en el fet que el 80% dels determinants que afecten la salut són socials i consisteix en la promoció, des del sistema sanitari, de l’accés als recursos de la comunitat per atendre problemes socioeconòmics, psicològics i emocionals. A més, ajuda a establir vincles entre l’individu i la societat per millorar els benestar i s’utilitza com a substitut o complement del tractament clínic o farmacològic.

A Catalunya, la prescripció social s’ha implantat a 16 àrees bàsiques de Catalunya des de 2015 dins del projecte COMSalut, que pretén reorientar el sistema sanitari cap a una perspectiva comunitària. Des de llavors els CAP de Barcelona ciutat de l’ICS que realitzen prescripció social són Chafarinas, El Carmel, Gòtic, Guineueta, Horta, Rio de Janeiro, Roquetes-Canteres, Turó i Trinitat Vella, tenint en compte que la inclusió en aquest projecte es va prioritzar en els barris en situació més desfavorida.

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina de Familia, Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s