Dolor crònic

IMG-20170531-WA0007El passat dia 31/05/2017 dos professionals del CAP Poblenou, la infermera Loli Alonso i el metge de família Roberto Mourelle, van oferir una xerrada educativa oberta al públic sobre el dolor crònic. Com creiem que pot resultar interessant, us deixem un resum del que allà es va tractar, així com la presentació que aquests van utilitzar.

La xerrada es va estructurar en dues parts diferenciades, una part introductòria en que vam parlar de definició, origen, tipus i formes de producció del dolor. De l’explicació del seu tractament farmacològic es va ocupar en Roberto, per posteriorment passar el testimoni a la seva companya Loli, que va fer un recordatori de totes aquelles coses que hem de tenir en compte per al tractament del dolor, que no són pastilles i que al cap i a la fi resulten molt més importants. Per rematar la xerrada, tots els assistents vam realitzar una meditació guiada per la infermera, orientada a rebaixar l’estrès causat pel dolor.

En primer lloc, es va definir el dolor com una experiència subjectiva i individual que inclou aspectes sensorials, emocionals i socials, el que el converteix en un trastorn biopsicosocial, implicant una complexa interacció ment-cos, el que fa que un mateix dolor no sigui experimentat d’igual manera per diferents persones. Després de definir-lo, vam parlar de la missió d’alerta que realitza el dolor en l’organisme, objectivant que el dolor no és un enemic sinó una eina del cos per posar-nos alerta i evitar que patim danys.IMG-20170531-WA0012

Es van explicar els diferents tipus de dolor, diferenciant el dolor agut del crònic (el que dura més de 3 mesos). Vam aprendre a diferenciar els dolors somàtics (pell, múscul i ossos), visceral (òrgans) i Neuropàtic (per lesió dels nervis), posant exemples de cadascun dels tipus. Diferenciar quin tipus de dolor tinc m’ajudarà a l’hora d’afrontar-lo i tractar-lo.

A continuació vam passar a l’abordatge terapèutic del dolor, diferenciant el tractament farmacològic (vam aprendre els diferents tipus d’analgèsics, antiinflamatoris i coanalgèsics que existeixen i per a què s’utilitza cadascun), i el no farmacològic (on es va recalcar la importància d’utilitzar:

  • Intervencions rehabilitadores (exercici, ioga, pilates, tu-txi …)
  • Psicoeducatives (Tècniques cognitives, coneixement de les causes del malestar, canvis de comportament (activitat, relaxació), estratègies per millorar l’afrontament del dolor, fomentar l’autoeficàcia i el propi maneig de la malaltia, i augmentar la funcionalitat així com disminuir la percepció dolorosa)
  • Mitjans físics (termoteràpia, teràpies manuals, TENs, Iontoforesi, acupuntura …)

Per acabar la sessió vam visualitzar un interessant vídeo sobre el dolor

i posteriorment vam realitzar una meditació guiada per aprendre a relaxar-nos i així disminuir l’ansietat i el dolor.

Va ser una experiència molt interessant en la qual vam intercanviar coneixements i experiències sobre el dolor. Moltes gràcies a tots els assistents i us convidem a tots a participar en pròximes edicions.

Dolor Crónico

 

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina de Familia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s