Ennuegament en nens

Una  de les preguntes que amb més freqüència ens trobem a la consulta d’infermeria pediàtrica és: Quan puc començar a donar-li aliments sòlids? Sempre recomanem esperar fins als 6 messos de vida. Però, perquè esperem a introduir els aliments en trossos fins als 6 messos? Principalment, per dos motius:

 1. La OMS recomana la lactància materna de forma exclusiva durant els primers 6 mesos de vida perquè la llet materna té tots els nutrients essencials per al creixement del nadó durant els seus primers mesos de vida. En el cas dels nadons que s’alimenten amb llet d’inici, també es recomana esperar als 6 mesos d’edat per a introduir alimentació complementària.
 2. Els nadons no tenen la capacitat de moure intencionadament el menjar cap a la gola fins que no desenvolupen l’habilitat de mastegar i, aquesta a la vegada, no es desenvolupa fins després d’aprendre l’habilitat d’agafar coses. Aquestes habilitats sorgeixen als 6 mesos, també.

 Quan arriba el moment de donar-li al nadó nous aliments amb textures completament diferents per a ells (triturats, trossos…) sorgeix un nova por per als pares: l’ennuegament.

La infermera resident (1er any), Alba Guiomar Sánchez explica que l’asfixia per ennuegament és la causa principal de mort accidental en els menors d’un any.  Una persona no pot preveure el moment  en que un nen s’ennuega i, quan passa, no tots estem preparats per aquesta situació.

Amb l’objectiu d’estar preparats: el CAP Poblenou va realitzar, el passat 1 de febrer,  una demostració de desobstrucció de la via aérea y RCP bàsica a mares, pares i acompanyants inscrits al Taller de “Ja tenim un fill”.

El principal objectiu era ensenyar com actuar davant una adversitat com pot ser l’ennuegament d’un nen no només com a conseqüència d’aliments sinó que també, per joguets o algun altre objecte capaç de comprometre la via aérea.

Les indicacions que vam ensenyar són les següents:

1. Si el nen tus adequadament i, amb força, se li ha d’afavorir la tos, animar a tossir als nadons és difícil perquè encara no entenen, en aquests casos cal agafar-los en braços i inclinar-los una mica cap a endavant. No se li ha de copejar l’esquena ni intentar treure-li el cos extrany de la boca a cegues.

2. Si el nen està conscient però té una tos dèbil o important dificultat per respirar: s’ha de trucar al número de telèfon 112 i atendre’l immediatament:

 • Observar la boca, i si l’objecte és visible, intentar treure’l mentre el veiem.
 • Si no es veu res a la boca o no es pot treure l’objecte, posar al nen boca avall i amb el taló de la mà donar 5 cops a la part alta de l’esquena entre les espatlles.
 • Seguidament si no ha expulsat res i el nen segueix amb problemes se li ha de donar la volta i realitzar 5 compressions toràciques al centre del pit, just per sota de la línea que uneix ambdós mugrons.
 • Repetir aquestes maniobres fins que el nen expulsi l’objecte, respiri millor o perdi la consciència.

3. Si el nen està insconscient s’ha de trucar immediatament al 112 (si no s’ha fet abans). És convenient posar al nen sobre una superfície dura i comprobar si té algun objecte a la boca, si és accessible: s’ha de treure. El cap ha d’estar en una posició neutra (l’eix de la orella alineat a l’eix del tórax).

– Si respira s’ha de posar al nen de costat , vigilant que no deixi de respirar fins que arribi el servei d’emergències.

– Si no respira, s’ha de tancar el nas del nen amb dos dits de la mà que s’han colocat sobre el front, posar la boca sobre la d’ell i insuflar aire dins el nen, observant si es mou el pit ( si el nen es molt petit es pot abastar amb la boca del reanimador la boca i el nas del nen). S’ha de realitzar aquesta maniobra 5 vegades; sinó s’eleva el tórax, s’ha d’iniciar amb les maniobres de reanimació amb 30 compressions toràciques en el centre del tórax, just per sota dels mugrons, alternant amb 2 respiracions boca a boca. Cada dos minuts s’ha de comprovar la respiració i si hi ha algún objecte visible a la vía aérea.

 

Bibliografía

http://enfamilia.aeped.es/prevencion/atragantamiento

https://www.cruzroja.es/prevencion/hogar_03.html

 

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada ha esta publicada en Sense especificar. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Ennuegament en nens

 1. Rober ha dit:

  Si algo agobia y que todos hemos vivido alguna vez es alguien que se atraganta delante nuestro… Y si es un niño esos segundos se hacen eternos.

  Muchas gracias por darnos herramientas para saber que hacer en esos momentos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s