Que fa una infermera a l’institut

5L’escola és un àmbit estratègic per promoure l’adopció de conductes saludables. S’ha convertit en un espai on l’alumnat passa la major part del seu temps i juga un paper molt important en l’educació integral, ja que un dels determinants més importants de la salut dels joves és l’entorn social i familiar en el què viuen, estudien o treballen.

L’institut com espai per a l’aprenentatge, l’educació i la formació integral de la persona, és també el lloc on es manifesten més precoçment els signes d’alerta sobre problemes de salut, en els quals una detecció precoç pot ser la primera acció per iniciar un procés d’ajuda a les necessitats, sovint no expressades, però sí manifestades per mitjà de conductes.

El programa Salut i Escola afavoreix l’accessibilitat de cara a la prevenció de situacions de risc i atenció precoç als problemes de salut dels adolescents a l’atenció sanitària amb garanties de privacitat, confidencialitat i proximitat mitjançant la CONSULTA OBERTA (professional d’infermeria desplaçat de forma periòdica al centre docent).

Té com a objectiu general millorar la salut dels adolescents a través d’accions a l’escola com:

  • Promoció de la salut.1
  • Prevenció de les situacions de risc.
  • Detecció precoç dels problemes de salut i posterior atenció.
  • Afavoriment de l’accessibilitat dels adolescents als programes de salut i als serveis sanitaris.

Els eixos fonamentals d’actuació del Programa Salut i Escola són:

  • Salut mental
  • Salut afectiva i sexual
  • Consum de drogues legals i il·legals
  • Trastorns de la conducta alimentària

El programa inclou la participació i coordinació de recursos territorials disponibles a cada districte, com els equips d’atenció psicopedagògica, els centres de salut mental infantojuvenil (CSMIJ), el Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (PASSIR), el Servei d’Orientació de Drogues (SOD) de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, així com el centre d’atenció primària més proper al centre educatiu i la resta de serveis de l’Agència de Salut Pública de Barcelona especialitzats en prevenció.

4

 

Salut Jove

Salut i Escola 2.0

 

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina de Familia, Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s