El vostre fill ja té 6 mesos i comença a mostrar interès pel menjar, és el moment d’introduir els aliments sòlids.
Segurament és la primera vegada que us enfronteu a aquesta experiència, intentarem explicar-vos i donar-vos la informació bàsica a tenir en compte quan introduïm els aliments en els infants de 0 a 12 mesos:
L’aliment bàsic fins als 6 mesos de vida del nadó serà la llet, si pot ser materna i en cas contrari la llet d’inici de fórmula.
La introducció dels aliments s’iniciarà aproximadament sobre els sis mesos, el pediatre i la seva infermera li informaran de quan i com fer-ho:
- Donant un espai de temps d’uns 8-15 dies entre una classe d’aliment i un altre.
- Es donaran al migdia els nous aliments, ja que si produïssin algun tipus de reacció al•lèrgica la podríem observar durant la tarda.
- Aquest procés ha de ser perquè el nadó explori i descobreixi nous sabors i textures.
- Abans de concloure que un aliment no li agrada al nen és convenient preparar-li de diferents maneres.
No cometi l’error de no donar-li al seu fill els aliments que a vostè no li agraden.
- No forçar a un nen a que mengi o mengi més, no s’han d’utilitzar els aliments com a premi o càstig, perquè en aquest cas estarem transmetent una idea equivocada al nen.
- No utilitzar sal ni sucre en el condiment dels aliments.
- Afegir a partir dels sis mesos oli d’oliva cru a l’alimentació diària.
La consistència dels aliments que li oferim ha d’anar variant, per ensenyar-li i que aprengui a mastegar, tot aquest procés sempre es realitzarà amb la supervisió d’un adult:
- Al principi (6 mesos) li podem donar purés triturats.
- Conforme li vagin sortint les dents i el nen vagi creixent li podem oferir aliments de consistència dura (per exemple pa) i de mida més gran que el seu propi puny, per evitar ennuegaments.
- D’acord vagin passa’n les setmanes els àpats els hi podem oferir en “trossos”, que sigui ell mateix qui se’ls emporti a la boca i els mastegui.
Finalment i no menys important, no hem de comparar el creixement o comportament d’un nen amb un altre. Cada un és diferent i té el seu propi ritme i procés de desenvolupament.
És per això que aquest procés ha de ser considerat un aprenentatge més, tant per als pares com per als fills; i no s’ha de viure com un càstig ni posar-nos nerviosos durant la transició d’uns aliments a uns altres.
INTRODUCCIÓ ALIMENTACIÓ 0-12 MESOS (CRONOLOGIA ORIENTATIVA)
Autor: Cristina Vallés Vallés (Infermera Resident de Pediatria al Hospital de la Vall d’Hebron)