Alimentació infantil: primer any de vida

para que tu bebé crezca fuerte y sanoEl vostre fill ja té 6 mesos i comença a mostrar interès pel menjar, és el moment d’introduir els aliments sòlids.

Segurament és la primera vegada que us enfronteu a aquesta experiència, intentarem explicar-vos i donar-vos la informació bàsica a tenir en compte quan introduïm els aliments en els infants de 0 a 12 mesos:

L’aliment bàsic fins als 6 mesos de vida del nadó serà la llet, si pot ser materna i en cas contrari la llet d’inici de fórmula.

La introducció dels aliments s’iniciarà aproximadament sobre els sis mesos, el pediatre i la seva infermera li informaran de quan i com fer-ho:

  • Donant un espai de temps d’uns 8-15 dies entre una classe d’aliment i un altre.
  • Es donaran al migdia els nous aliments, ja que si produïssin algun tipus de reacció al•lèrgica la podríem observar durant la tarda.
  • Aquest procés ha de ser perquè el nadó explori i descobreixi nous sabors i textures.
  • Abans de concloure que un aliment no li agrada al nen és convenient preparar-li de diferents maneres.

 No cometi l’error de no donar-li al seu fill els aliments que a vostè no li agraden.

  • No forçar a un nen a que mengi o mengi més, no s’han d’utilitzar els aliments com a premi o càstig, perquè en aquest cas estarem transmetent una idea equivocada al nen.
  • No utilitzar sal ni sucre en el condiment dels aliments.
  • Afegir a partir dels sis mesos oli d’oliva cru a l’alimentació diària.

Sanutri aconseja el consumo de fruta para completar la dieta de tu pequeñoLa consistència dels aliments que li oferim ha d’anar variant, per ensenyar-li i que aprengui a mastegar, tot aquest procés sempre es realitzarà amb la supervisió d’un adult:

  • Al principi (6 mesos) li podem donar purés triturats.
  • Conforme li vagin sortint les dents i el nen vagi creixent li podem oferir aliments de consistència dura (per exemple pa) i de mida més gran que el seu propi puny, per evitar ennuegaments.
  • D’acord vagin passa’n les setmanes els àpats els hi podem oferir en “trossos”, que sigui ell mateix qui se’ls emporti a la boca i els mastegui.

Finalment i no menys important, no hem de comparar el creixement o comportament d’un nen amb un altre. Cada un és diferent i té el seu propi ritme i procés de desenvolupament.

És per això que aquest procés ha de ser considerat un aprenentatge més, tant per als pares com per als fills; i no s’ha de viure com un càstig ni posar-nos nerviosos durant la transició d’uns aliments a uns altres.

RECOMANACIONS ALIMENTACIÓ

INTRODUCCIÓ ALIMENTACIÓ 0-12 MESOS (CRONOLOGIA ORIENTATIVA)

BABY LEAD WEANING

Autor: Cristina Vallés Vallés (Infermera Resident de Pediatria al Hospital de la Vall d’Hebron)

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s