Renta’t les mans

Scavenger Hunt - Bar of SoapEl rentat de mans amb sabó és una de les maneres més efectives i econòmiques de prevenir malalties diarreiques i respiratòries, que són responsables de moltes morts infantils a tot el món.

Les mans estan en contacte amb objectes i persones, i també amb gèrmens que poden ser perjudicials per a la salut. Quan una persona no es renta les mans amb sabó poden transmetre bacteris, virus i paràsits ja sigui per contacte directe (tocant a una altra persona) o indirectament (mitjançant superfícies).

Per què rentar-se les mans?

Els variats agents infecciosos que poden produir diarrea es transmeten habitualment per la via fecal-oral, és a dir per la ingesta d’aigua o aliments contaminats i també per la contaminació directa de les mans. El rentat de mans amb sabó interromp el cicle d’aquesta contaminació.

Les infeccions respiratòries agudes, com la grip o la pneumònia, poden evitar-se amb el rentat freqüent de mans. També els paràsits intestinals i algunes infeccions a la pell i els ulls.

Aquesta senzilla pràctica d’higiene és la manera més efectiu de cuidar la nostra salut.

Com rentar-se bé les mans

El rentat de mans apropiat requereix de sabó i només una petita quantitat d’aigua. Les mans humides s’han de cobrir amb sabó i fregar tota la superfície, incloses les palmes, el dors, les nines, entre els dits i especialment sota les ungles, almenys durant 20 segons. Després, s’han de esbandir bé amb aigua segura (és preferible fer servir aigua corrent o tirar-se aigua des d’una ampolla abans de fer servir l’aigua dins d’un recipient) i assecar-les, ja sigui amb una tovallola neta o agitant les mans.

Si s’usen adequadament, tots els sabons són igualment efectius per remoure els gèrmens que causen malalties. Si no es compta amb sabó, és possible reemplaçar eventualment amb alcohol en gel.

Una manera senzilla perquè els nens puguin calcular els 20 segons és trobar una cançó familiar que prengui aquest temps per cantar; per exemple, cantar dues vegades la cançó del “feliç aniversari”.

És important rentar-se les mans:

  • Abans i després de manipular aliments i / o alletar.
  • Abans de menjar o beure, i després de manipular escombraries o deixalles.
  • Després de tocar aliments crus i abans de tocar aliments cuits.
  • Després d’anar al bany, mocar-se, tossir o esternudar i després de canviar-li els
  • bolquers al nadó.
  • Després d’haver tocat objectes “bruts”, com diners, claus, passamans, etc.
  • Quan s’arriba a la casa del carrer, la feina, l’escola.
  • Abans i després d’atendre a algú que està malalt o de guarir ferides.
  • Després d’haver estat en contacte amb animals.

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina de Familia, Pediatria i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s