Malaltia caracteritzada per la disminució de la massa òssia. La descalcificació òssia afavoreix el desenvolupament i l’aparició d’osteoporosi i un major risc de fractures i deformació òssia.
La massa òssia va disminuint mb el pas dels anys en ambdós sexes i la pèrdua s’accelera sobretot en les dones a partir de la menopausa degut a la disminució hormonal. Qualsevol os pot resultar afectat sent freqüent la fractura de canell i maluc i els aixafaments vertebrals.
Classificació:
- Primàries: Els factors responsables són l’edat i la menopausa. La osteoporosi post-menopàusica és la que es dona durant als anys posteriors a la pèrdua del període. Durant els 10 anys següents la dona perd fins el 50% de la massa òssia degut al cessament de l’activitat estrogènica. Unes bones mesures dietètiques són bàsiques per pal·liar aquest dèficit.
- Secundàries: Associades a endocrinopaties, a fàrmacs, a malnutrició, etc.
Factors de risc:
Hi ha certs factors de risc que poden afavorir la osteoporosi com l’edat, el sexe, els antecedents familiars, el consum d’alcohol i tabac, la realització de poc exercici físic, el consum de determinats medicaments, algunes malalties sobretot la baixa ingesta de calci al llarg de la vida.
La formació i mineralització de la substància òssia requereix certs elements nutritius:
- Proteïnes: Els aminoàcids de les quals són indispensables per a la formació de la matriu òssia.
- Vitamines: Destacant la vitamina C.
- Minerals: Com per exemple Calci, Fòsfor…no han de faltar a la dieta.
Mesures d’higiene i dietètica:
- Augmentar el consum de llet i els seus derivats, ja que són la principal fons de calci, es recomanen unes 2 o 3 racions al dia.
- Seguir una dieta rica en productes vegetals pel seu alt contingut de calci, cal destacar els llegums, les verdures de fulla verda, els fruits secs, etc.
- La vitamina D ajuda a la òptima fixació del calci al teixit ossi. Es troba en el greix dels làctics, llet, formatge, nata, mantega i en el peix, sobretot en el blau. Perquè la vitamina pugui ser aprofitada per l’organisme també s’ha de prendre el Sol de manera moderada.
- Moderar el consum de proteïnes, com la carn i els ous, perquè un bon aportament proteic és essencial per construir els nostres teixits durant el creixement, però no ha de ser amb excés.
- Realitzar exercici físic moderat.
- No fumar.
- Eliminar la ingesta excessiva d’alcohol.
- No abusar del cafè.
Quins aliments ajuden a tenir més calci als ossos?
- Productes làctics: formatge, iogurt, llet, etc.
- Fruites: Taronges i cítrics, pinyes, figues, raïm, maduixes i olives.
- Verdures: Bròquil, api, col, porro, pastanaga, julivert i espinacs.
- Peixos petits que es mengen amb espina.
Sociedad Española de Reumatología
Asociación española contra la osteoporosis
Estaria interessada en una xerrada sobre la menopausa. Fa temps se’n va organitzar una aquí, al CAP Poblenou, però no vaig ser a temps a apuntar-m’hi.
Prenem nota, moltes gràcies.