Alimentació infantil: lactància

Lactancia maternaUn dels temes que més preocupa els pares en el nostre taller “Ja Tenim Un Fill” és l’alimentació del nadó, més concretament la lactància. Quan parlem de lactància sempre pensem en l’alletament matern però també inclou l’alletament amb biberó.

Les primeres hores de vida del nadó són molt importants per la instauració de la lactància. Els nounats passen la major part del temps dormint o endormiscats i, la resta, desperts però inquiets, o fins i tot plorant. Ocasionalment, i durant breus períodes de temps, podem trobar al nounat en alerta però tranquil, amb la mirada brillant i pendent de què passa al seu voltant. En aquests moments, és capaç de girar el cap en direcció a un so que reconeix o li agrada, seguir el rostre de la seva mare i, fins i tot, de retornar-li el somriure. És just durant les 2 primeres hores després del naixement quan el nadó està en alerta tranquil·la durant més temps; és l’anomenat període sensitiu del nadó, provocat per la descàrrega de noradrenalina que té lloc durant el treball del part (Porter, 2004). Que el nounat estigui en període sensitiu durant 2 hores només néixer és fonamental de cara a l’empremta (“imprinting”) que s’ha d’establir amb la seva mare.

És després quan surten els dubtes. Els professionals de la salut, de vegades, sotmetem a les mares primerenques a una gran pressió perquè alletin al seu bebè, com si es tractes d’una obligació. Per una altra banda, cada vegada que el nen plora han de sentir frases com “mira com es menja el punys… això és que en té gana”… i ens oblidem que el plor del nen (perquè té gana, o són, o perquè no se’ls ha satisfet alguna de les seves necessitats) és la forma que té de comunicar-se i que menjar-se els punys té més relació amb el reflex de succió que amb la gana.

Aquests comentaris tenen un efecte devastador en la mare, minven la seva confiança i la condiciona perquè, davant la mínima dificultat que pugui sorgir en el procés d’instauració de la lactància, provocarà que l’abandoni i que se senti “mala mare”. I els pares? Poden ser una gran ajuda si estan al costat de la seva parella i la defensen de tots aquests “comentaris”. Però també hi ha pares que no saben què fer, tampoc ningú els ha explicat que els inicis de la lactància materna poden ser complicats.

No hauríem de parlar de fracàs de la lactància materna, sinó de tipus de lactància: lactància materna, artificial o mixta. En qualsevol cas, la recomanació és la mateixa: lactància exclusiva fins als 6 mesos, independentment del tipus de lactància escollida: materna o biberó.

Biberón

Durant l’embaràs, el nostre nadó està alimentat d’una forma continua mitjançant el cordó umbilical. Però després de néixer, aquesta alimentació es fa de forma discontínua. És important donar el pit a demanda (cada vegada que tingui o pensem que tingui gana), probablement cada hora, dues o tres hores, durant el primer mes de vida es recomana no deixar al nadó més de quatre hores sense menjar. Hi ha nens que no demanen, en aquest cas, l’oferirem aliment a les quatre hores. Si li donem biberó també s’aconsella que s’assembli el més possible a la materna: a demanda de les necessitats del nen.
A mesura que van creixent, necessitaran mamar menys freqüentment i és possible que desenvolupin una pauta més previsible. A partir del mes segurament no ens caldrà despertar-los per menjar.

Un motiu de preocupació del pares són les regurgitacions de llet, són molt freqüents i no ens ha de preocupar sempre que el nadó guanyi pes. Per evitar-les podem fer pauses durant l’alletament, no fer-li moviments bruscos després de la presa, i tenir-lo incorporat una estona abans de posar-ho en el bressol.

Segons l’OMS: La lactància materna ha de mantenir-se fins que el nen o la mare decideixin, sense que hi hagi cap límit de temps. No se sap quina és la durada “normal” de la lactància materna en l’espècie humana. Els referents sobre els termes i característiques de la lactància es comprenen des del context cultural de les mares que alleten, de tal manera que els períodes de lactància es poden estendre tant com la variabilitat de cultures existents al món.

A partir del 6 mesos començarem a introduir l’alimentació complementaria, però d’això parlarem un altre dia.

La liga de la leche

 

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Alimentació infantil: lactància

  1. AiX ha dit:

    Molt bon post!

  2. Retroenllaç: La lactància materna és molt més que la llet | Informació dels CAP de Barcelona ciutat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s