La malaltia celíaca

Wheat (Triticum aestivum L.)La malaltia celíaca, també coneguda com celiaquia, és un trastorn autoimmunològic. La malaltia està causada per la intolerància al gluten. La gliadina, una proteïna del blat, fa que el sistema immune de les persones afectades ataqui als propis teixits de l’intestí.

Aquesta provoca l’atròfia de les vellositats, que són unes diminutes prolongacions que recobreixen la paret de l’intestí prim i per on s’absorbeixen els nutrients. Altres cereals, com l’ordi i el sègol, tenen proteïnes d’estructura similar que poden causar la mateixa reacció en persones sensibles. Aquest problema sembla tenir una causa d’origen genètic.

  • Què és el gluten i quan cal posar-ho en les farinetes dels nens?
    És una part de la proteïna del blat, la civada, el mill i l’ordi. Tots els cereals el porten menys l’arròs i el blat de moro. El gluten NO HA introduir-se en les farinetes abans dels 9 mesos, per protegir l’aparell digestiu dels nadons, que abans d’aquest temps no té maduresa ni capacitat per digerir aquesta proteïna.
  • Quins aliments poden prendre els celíacs?
    Podeu menjar qualsevol aliment, a excepció de productes fabricats amb gluten, que és una proteïna que porten tots els cereals, menys l’arròs i el blat de moro. Per tant, els està prohibit prendre pa, farina de cereals i productes elaborats amb aquestes farines, com la pasta italiana. Cap problema amb l’arròs, blat de moro i la farina d’aquest cereal, així com llegum i patates, etc
    A causa de l’alta prevalença de la intolerància al gluten, ja es comercialitzen pastes, galetes, biscotes i pans fets sense gluten. S’ha de vigilar amb els embotits i altres productes, perquè en les etiquetes pot figurar la farina com a ingredient, sense especificar si és de blat.

 

CONCLUSIÓ:

USDA wheat.jpgLa malaltia celíaca és una patologia gastrointestinal d’aparició, generalment, en la infantesa, podent provocar una síndrome de mala absorció. Es produeix una intolerància al gluten contingut en diversos cereals, com el blat, el sègol, la civada o l’ordi. És de caràcter permanent i es presenta en persones predisposades genèticament.

L’arròs i el blat de moro no produeixen aquesta intolerància i són els cereals alternatius per elaborar productes de fleca i pasta alimentària per a celíacs.

La diarrea crònica i el retard del creixement són les formes més comunes de presentació encara que pot expressar-se de molt diverses formes.

El tractament es fonamenta en la dieta: es basa en l’exclusió de qualsevol aliment i producte alimentari o d’un altre tipus que continguin gluten en la seva composició, dieta que cal seguir estrictament durant tota la vida.

 

Malaltia celíaca

Associació Celíacs de Catalunya

Dieta sense gluten

 

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina de Familia, Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s