Conviure amb una demència

Dancing in MemoryAquesta és la primera d’una sèrie d’entrades que faran referència a les demències i a com podem millorar la convivència amb una persona que la pateix. Durant aquests mesos parlarem del que entenem per demència i aprofundirem en com podem adaptar l’entorn i el comportament per millorar aquesta convivència.


Per situar-nos. Què entenem per demència?

Etimològicament, el terme demència significa absència de pensament.

Una de les definicions acceptades de demència és:
Síndrome adquirit i progressiu, produït per una afectació orgànica que, en pacients sense alteració de consciència, produeix un deteriorament persistent de varies funcions mentals superiors que provoquen una incapacitat funcional en l’àmbit social, laboral o familiar del malalt, produint una pèrdua de les capacitats prèvies del mateix.

Es considera adquirit ja què no es neix amb la demència si no que apareix al llarg de la vida de la persona afectada. Així, el deteriorament es considerarà com un declivi des d’un nivell preexistent.

Es tracta d’un deteriorament persistent (no desapareix), ja que la demència té una evolució de setmanes o mesos.
Les funcions afectades més característiques són: llenguatge, memòria, orientació temporal i espacial, atenció concentració, càlcul, abstracció i judici.

Aquest deteriorament del que hem estat parlant implica una afectació de les capacitats funcionals del subjecte, suficient per a interferir en les seves activitats habituals. Ens referim aquí a les anomenades Activitats de la Vida Diària (AVD), bàsiques i instrumentals.ALZHEIMER

Consells bàsics

Per millorar la comunicació: Frases curtes, ordres simples, preguntes tancades (sí o no), donar temps per a elaborar la resposta.

• Si hi ha trastorn de la son: descartar malaltia mèdica o problemes psiquiàtrics (com depressió), presa de medicació diürètica (fa orinar més) per el matí, evitar sorolls, temperatura òptima segons l’estació de l’any, reduir consum de begudes estimulants (cafè, té, xocolata) i evitar l’alcohol.

Si hi ha depressió: estimular al familiar i facilitar activitats d’oci (sortir a caminar, relació amb amics o familiars…), eliminar activitats que el familiar amb demència no pugui fer o no en sàpiga, millorar l’autoestima, crear un entorn animat i lluminós.

Si hi ha agitació o agressivitat: mantenir la calma verbal i no verbal ( to de veu baix, mirada, gestualitat…), distreure amb altres activitats, evitar l’apropament físic excessiu sobretot si hi ha perill d’agressió física, mantenir el contacte visual (no marxar de la seva vista), evitar i identificar desencadenants que han provocar la crisis per tractar de no repetir-los. Evitar que estigui al seu abast objectes perillosos (eines, ganivets…).

Si hi ha conductes repetitives: respondre breument, deixar continuar fins que es calmi, no intentar raonar, no perdre la calma ni l’humor, si pregunta per un familiar mort fer-li entendre que l’estimem, inclús a vegades el podem enganyar (“ara vindrà”), podem proposar una activitat que li agradi i proporcionar un reforç positiu quan hagi un comportament adequat.

India - An old man - 0800Si busca o amaga objectes: no reaccionar amb irritabilitat, no acusar-lo . Es importat no deixar al seu abast coses importants i no tirar la brossa sense revisar-la.

Si hi ha desinhibició sexual: mirar que la roba sigui còmoda o que no tingui infeccions als genitals, mostrar estima, abraçar, si es masturba millor no renyir, portar-lo a l’habitació. Si es despulla prendre l’acció amb naturalitat i oferir-li una bata.

Font: 3clics

 

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina de Familia i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Conviure amb una demència

  1. Roberto ha dit:

    Muy interesante. Que bien estructurado. Muchas gracias x la información…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s