Revisions pediàtriques, prevenció i promoció de la salut

Mila es vacuna-12-2

Imatge cedida per David Suñol

Heu tingut un fill. I ara, què heu de fer? Com sabeu que està bé el vostre nadó? Li pot passar alguna cosa? Segur que són preguntes que tots els pares es fan.

La infància és l’etapa de la vida en què les intervencions preventives i de promoció de la salut són més positives. Per aquest motiu, l’actuació principal a la consulta de la infermera pediàtrica es basa en l’adquisició d’hàbits i estils de vida saludables.

Qualsevol de les intervencions per millorar la salut en els nens té una repercussió en l’edat adulta

Amb la intenció de millorar l’estat de salut de la població infantil i acompanyar els pares en la criança, es va crear el Programa del Nen Sa: un protocol d’activitats preventives, de promoció de la salut i de seguiment per garantir el correcte desenvolupament del nen fins als 14 anys.

“La salut és, principalment, una mesura de la capacitat de cada persona de fer o convertir-se en allò que vulgui ser.”
René Dubos

El primer pas per seguir el Programa del Nen Sa és que doneu d’alta el nen al CAP, on l’assignarem un/una pediatra i una infermera que treballaran en equip des del seu naixement per detectar, i tractar de forma precoç, les alteracions que puguin aparèixer.

En els dos primers anys de vida les revisions pediàtriques són bastant freqüents: s’inicien ja en el nounat, amb 15 dies, al mes, als 2, 4, 6, 12, 15 i 18 mesos. A partir dels 2 anys sol ser suficient una revisió cada 2 anys, si no hi ha cap problema.

Durant els primers mesos és molt important assegurar-se de què el nen creix i guanya pes correctament. La infermera i els pediatres també comproven que el nadó desenvolupa bé els sentits de l’audició i la visió, i que el desenvolupament psicomotor segueix els paràmetres normals.

En aquestes consultes podeu tractar dubtes i temes de criança, alimentació i vida saludable. També s’aprofiten les revisions pediàtriques per posar les vacunes segons el calendari oficial de vacunació a Catalunya.

Els infants són individus duals, depenen de vosaltres per assolir el benestar. Per això, a les consultes us oferim el suport necessari per poder atendre les necessitats dels vostres fills i perquè pugueu detectar signes d’alerta i ser responsables de la salut dels vostres fills.

La salut del nen es promociona a través d’activitats per la prevenció de minusvalidesa psíquica, promoció de la lactància materna, salut bucodental, prevenció d’accidents i consells de salut sistematitzats per edats, per afavorir l’autocura dels infants i de les famílies (consell d’alimentació i nutrició; consell sobre conductes infantils, somni, control d’esfínters, protecció solar, etc.; i consell sobre estils de vida saludable: activitat física, consell per evitar el tabac passiu, informació sobre educació sexual, consum de tabac, alcohol o altres drogues).

Els primers cribatges que es fan per descartar problemes són:

  • Cribatge precoç neonatal: durant les primeres 24 hores de vida es pren una mostra de sang del nen (mitjançant una burxada en el peu normalment) per detectar ceretes malalties metabòliques (hipotiroïdisme, fibrosis quística, fenilcetonuria, etc.)
  • Cribatge hipoacúsia neonatal: durant el primer mes de vida, a l’hospital on va néixer.

El Programa del Nen Sa es divideix en tres actuacions principals dirigides a la detecció de malalties i cures en el nen en funció de la seva edat.

  • 0 a 23 mesos: prevenció de malalties infeccioses i congènites, i suport als pares per facilitar la seva adaptació a la cura del bebè.
  • 2 a 5 anys: detecció de problemes de desenvolupament i defectes sensorials i en l’educació d’hàbits bàsics (somni, higiene, etc.).
  • 6 a 14 anys: en aquest període s’adquireixen els hàbits definitius d’alimentació, higiene, conducta, somni, etc. fruit de la situació de canvi en l’adolescència. És important treballar amb els pares l’ambient familiar.

En Familia
Societat Catalana de Pediatria
Enfermería Pediátrica

Aquesta és una aportació de Maria Cisneros, una resident d’infermeria pediàtrica que realitza la seva EIR a l’Hospital Maternoinfantil de la Vall d’Hebrón (Barcelona) i fa la rotació per atenció primària al CAP Poblenou.
Moltes gràcies Maria per la teva aportació.

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s