Hora de rentar-se les dents

cepillado dental

La gran preocupació dels pares quan parlem de salut bucodental és: Quan li sortiran les dents? Li faran mal? Tindrà febre?… Mai no es pensa en les càries.

La càries dental és una infecció de les dents, es considera la malaltia infecciosa més habitual a la infància.  Segons dades de l’OMS, entre el 60-90% dels escolars de tot el món tenen càries, això vol dir que és 5 vegades més freqüent que l’asma i 7 vegades més que la rinitis al·lèrgica. Segons la darrera Encuesta Nacional sobre Salud Oral a preescolars, l’ any 2007, hi ha una prevalença del 36% de càries en dentició temporal.

Les dents temporals, (que anomenem “dents de llet”) comencen a sortir a partir dels 6 mesos d’edat, i finalitza aproximadament cap als 2 anys, i afavoreixen el correcte desenvolupament dels nens, són importants per a una correcta nutrició, pel desenvolupament del llenguatge, l’autoestima i marquen la posició de la dentició permanent que començarà cap als 6 anys.

 L’erupció dental és un procés natural, no associat a cap sistematologia. Molt sovint ens n’adonem quan la dent ja ha sortit, però pot ser que el nen estigui molest i irritable a causa de la inflamació de les genives i l’augment de la salivació (les “baves” poden produir irritació de la pell peribucal i del coll). Aquest malestar fa que els nens ho mosseguin tot: joguines, roba, dits… fins que la dent trenca la geniva i deixa de fer pressió. Aquesta irritabilitat pot alterar la son, rebuig del menjar (encara que tingui gana), irritació de la zona del bolquer, i a vegades també febrícula (no confondre amb que el nen tingui un altre procés infecciós a part que li estiguin sortint les dents).

Les càries a les dents de llet també poden causar malestar i/o dolor, alterant activitats importants per al desenvolupament del nen@ com: menjar, parlar, dormir, jugar… i seria una equivocació pensar que no afectarà a la dent definitiva (“mort el gos…”). La càries pot arribar a l’arrel de la dent i produir malformacions, taques o lesions secundàries a la infecció que no varem tractar.

Com es forma la càries?

La nostra boca esta plena de bactèries, fongs… que conformen un sistema de microbis molt complex propi de cada persona. Si a això hi afegim la humitat i les  altes temperatures, obtenim un “fantàstic caldo de cultiu”. Quan es produeix un desequilibri, molt sovint per falta d’higiene, hi ha una acumulació d’aquestes bactèries, és el que coneixem com a placa bacteriana (la universitat d’Helsinki va fer un estudi al 1996 i va trobar que a la boca dels nens amb càries hi havia concentracions elevades d’Streptococcus mutans).  Al menjar, aquestes bactèries metabolitzen els sucres ingerits que s’han quedat a la boca, això fa que el pH de la boca baixi i faci malbé l’estructura mineral de l’esmalt.

Hi ha diversos factors que afavoreixen la formació de la placa bacteriana, com:Y ... me lavaré los dientes

 • Falta d’higiene bucodental. Quan parlem d’higiene no hem d’oblidar rentar la boca i les dents al nadó de seguida que surtin.
 • Conductes contaminants. La boca és un lloc ple de bactèries, no cal compartir la saliva.
 • Alimentació nocturna. Quan dormim, el flux salival és insuficient per netejar la boca i s’acumulen els sucres, en els nadons parlaríem de la “càries del biberó”. Tant si fan pit, biberó o ja mengen…  no oblidem rentar-nos les dents abans de dormir!
 • Hàbits alimentaris incorrectes. Excés de sucres, com llaminadures.
 • Tractaments mèdics perllongats. Els medicaments per als nens, sovint, porten molt de sucre per fer-lo agradable al gust, en aquest cas hauríem d’augmentar les mesures d’higiene.
 • Característiques pròpies de les dents. Esmalt més propens a la formació de càries, posició de les dents que afavoreixen la acumulació de aliments, etc.

Què podem fer per evitar la formació de la càries?

 • Evitar les conductes de contagi, com agafar el xumets quan cauen a terra i netejar-los amb la boca,
 • No donar sucs en biberó,
 • Netejar la boca després de donar el pit o el biberó a la nit, amb una gasa o la punteta d’un drap o mocador i aigua,
 • No menjar gaires dolços
 • I, sobretot, RENTAR-SE LES DENTS.

És important introduir l’hàbit de neteja de la boca des del naixement i, en el moment en què surti la primera dent, hauríem d’iniciar el raspallat, només amb aigua. Arribarà el moment en què el nen@ ho voldrà fer tot sol… deixarem que ho faci per agafar l’hàbit, però els pares haurem de fer un repàs final  per assegurar-nos que les dents estan ben netes. Podem utilitzar dentifricis per a nens, però en petites quantitats, com un granet d’arròs, i no donar-los menjar desprès rentar-se les dents.

Higiene dental

Dentició infantil

Càries

Els microbis de la boca

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Hora de rentar-se les dents

 1. Maria ha dit:

  Doncs a mi la meva pediatra m’ha dit que fins els 4 anys no és necessari, que ara si volem ho fem com un joc i sense pasta de dents. El meu nen té 20 mesos, és correcte això?

  Gràcies!

  • CAP Poblenou ha dit:

   D’opinions n’hi han tantes com persones. Si la teva pediatra t’ha aconsellat esperar fins als 4 anys, i tu tens la plena confiança en ella, endavant. Nosaltres aconsellem rentar les dents desde el moment en que surten per evitar càries en la dentició temporal i instaurar bons hàbits desde ben petits.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s