Parlem de sexe amb els nostres fills?

teenagers - juventudeEl sexe forma part de nosaltres, és el principi de la vida… a no ser que creiem en les cigonyes, però parlar de la sexualitat se’ns fa difícil, no trobem mai ni el moment ni les paraules, per la nostra societat encara és tema tabú. Molt sovint esperem a l’ adolescència per parlar-ne per primera vegada amb el nostre fill, pensem que és
el millor moment i per què no abans? Per què no entre els 7 – 11 anys?

Molt sovint els pares es ruboritzen quan veuen als seus nen@s de 3 anys masturbar-se, els hem de dir que és normal, estan descobrint el seu cos. Sabem que des dels primers mesos de vida els lactants tenen conductes d’estimulació sexual sense que això signifiqui cap alteració en el seu desenvolupament com a persona. Només hem d’adequar el nostre vocabulari a la seva edat, ser sincers i no inventar-nos “històries”.

No hauríem d’esperar a l’adolescència, ens podríem trobar que els nostres fills saben més de sexe que nosaltres, segurament tòpics, exageracions i falses idees apreses dels mitjans de comunicació i/o dels seus “amics”. Els adolescents creuen que “tots” els seus amics són sexualment actius, i això fa que es sentin pressionats (sobretot els nois) per tenir sexe, i alhora ells pressionen a les noies per “fer-ho”. Molt sovint esperem que sigui l’escola que els parli de sexe…, però no hauríem de deixar-ho totalment a les seves mans, és nostra la responsabilitat d’educar sexual i afectivament als nostres fills. 

“El sexe dóna la vida, però no és tot el que existeix a la vida”

Quan arriba l’ adolescència hem de parlar clar, ser més “específics”, és el moment de les primeres experiències sexuals tant en solitari, com en parella fins arribar a la pràctica del coit, però tampoc com si parléssim d’una “pràctica mecànica”. El sexe no són només coneixements i habilitats, està lligat al desenvolupament afectiu i emocional de la persona. La sexualitat és una forma de relació entre les persones, és una font de plaer físic i psíquic, és la forma com ens reproduïm, i també és una forma de emmalaltir (cada hora, 350 adolescents es contagien d’una malaltia de transmissió sexual).

Moltes vegades el problema de parlar de sexe és la vergonya que sent et16-maitena31805l’adolescent de parlar de “les seves coses” amb els pares (i la vergonya dels pares a parlar-ne). Però si sempre ens hem mostrat comunicatius amb els nostres fills, els serà més fàcil confiar amb nosaltres, el fet de compartir les nostres experiències els hi genera molta confiança, sempre que siguin adequades. No cal destinar un dia per parlar de sexe, hem de parlar-ne sempre que surtin dubtes, en qualsevol moment del dia. Molt sovint pensem que si els parlem de sexe els hi estem donant permís per tenir relacions sexuals, però hi ha estudis que ens demostren que els adolescents que han parlat d’aquest tema amb els pares tendeixen a posposar la seva primera relació sexual i solen utilitzar mètodes anticonceptius.

Si no sabem com parlar de sexe amb els nostres fills podem seguir els consells de la American Medical Association:

 1. Els adolescents necessiten informació precisa i habilitats per prendre decisions amb la finalitat de protegir-los de la pressió de tenir relacions sexuals, un embaràs no desitjat, VIH/SIDA i altres malalties de transmissió sexual.
 2. Si parlar de sexe amb el teu fill és difícil, assumeix-lo. Mantingues el teu sentit de l’humor.
 3. Utilitza la televisió, les pel·lícules, els articles i situacions de la vida real com l’embaràs d’una amiga per començar a parlar de sexe.
 4. Comparteix els teus valors respecte al sexe. Si creus que una persona ha d’esperar al matrimoni per tenir relacions sexuals, expressa-ho així. Accepta que el teu fill pot triar tenir sexe malgrat els teus valors.
 5. No assumeixis que si el teu fill fa preguntes respecte al sexe necessàriament està pensant a tenir una relació sexual.
 6. Pregunta al teu fill què és el que vol saber de sexe. Si no saps la resposta, assumeix-lo. Troba la resposta amb ell en un llibre o consultant altres recursos.
 7. Parla amb el teu fill respecte a les raons per esperar a tenir relacions sexuals. Recorda-li que pot triar esperar (abstenir-se) encara que ja les hagi tingut.
 8. Reafirma que no “tots” els adolescents tenen sexe i que està bé ser verge. La decisió per iniciar una vida sexual activa és massa important per basar-se en el que pensin o facin els altres.
 9. Parla amb el teu fill de les formes per manejar la pressió d’uns altres per tenir sexe. Per sentir-se a gust parlant obertament amb tu, el teu fill necessita saber que no serà castigat per ser honest.
 10. Deixa articles i llibres sobre sexualitat adequats per a l’edat en diversos llocs de la teva casa. El teu fill ho prendrà i llegirà per si mateix.
 11. La teva primera xerrada amb el teu fill sobre sexe no ha de ser l’última! Procura parlar sovint amb el teu fill. Fes-li saber que sempre estàs disposat a parlar amb ell respecte a qualsevol dubte o preocupació que tingui sobre sexualitat.

Hem de ser realistes, als pares ens costa veure als nostres fills com adults, per nosaltres sempre serà el nostre “nen@”, i tenim por que els passi alguna cosa dolenta… per això es important la comunicació, és una de les millors formes de implicar-nos i d’assegurar-nos de que seran responsables quan arribi el moment. I no oblidem que els adolescents amb una alta autoestima solen prendre decisions responsables.

Com parlar de sexualitat amb els nostres fills adolescents 

Adolescents, sexualitat i les habituals pors paternes

Canal salut. Sexe joves.

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s