M’estic quedant calba!!

h    Moltes consultes que es realitzen per dones tant a atenció primària com a dermatologia es relacionen am la pèrdua de cabell. És un problema que preocupa a moltes dones. Amb aquest escrit intentarem contestar a preguntes molt freqüents sobre aquest tema.

Quina quantitat de cabell ha de tenir una persona adulta? 100.000 cabells és una xifra orientativa, però és normal tenir entre 80.000 i 150.000, aquest és el motiu pel qual hi ha gent amb més o menys quantitat de cabell sempre dintre de la normalitat.

Quants cabells es perden per terme mig al dia? Entre 80 i 100 cabells al dia i en condicions normal són renovats per cabells de les mateixes característiques.

Per què és normal perdre fins a 100 cabells al dia? Cada cabell segueix un cicle que dura aproximadament entre 2 i 6 anys i es composa de 3 fases:

  1. Fase anàgen o de creixement que dura de 2 a 5 anys i mig. El 89% dels cabells es troben en aquesta fase.
  2. Fase catàgen o de transició que dura uns dies. El 1% dels cabells.
  3. Fase telògen o de caiguda que dura entre 3 i 6 mesos. En aquesta fase hi ha el 10 % dels cabells.

És dolent rentar-se el cabell cada dia? Cau més? Aquesta és una teoria totalment falsa. El cabell que es desprèn amb el rentat és un cabell “mort” que en aquell moment cau degut a la manipulació. Es aconsellable rentar el cabell diàriament primer per higiene i després perquè és bo per eliminar restes de productes cosmètics que s’apliquin i les descamacions de cuir pilós. També és recomanable pentinar-lo cada dia sempre evitant traumatismes, estrebades i pentinats recollits que estirin molt el cabell.

La calvície es produeix quan el cabell “normal” gruixut llarg i pigmentat és substituït en els successius cicles del fol·licle pilós per un cabell cada vegada més fi menys llarg i menys pigmentat.

Una tècnica per veure si hi ha excessiva pèrdua de cabell és el que es diu “pull test” i consisteix en agafar uns 60 cabells amb la mà i estirar. Es pot considerar positiu quan cauen més de 6 cabells. Fins a 6 es pot considerar dintre de la normalitat.

Quan el cas no entra dintre de la normalitat s’hauria de fer un estudi mèdic  per valorar la presencia d’alopècia i classificar-la.

Hi ha diferents tipus d’alopècia  en dones però els més freqüents són:

  • Alopècia androgènica: És la més comuna tant en homes com en dones. Depèn de la quantitat d’andrògens (hormones masculines) en sang. Es pot associar a irregularitats menstruals, hirsutisme o acné recurrent.androgenica
  • Alopècia areata: Afecta al 2% de la població tant masculina com femenina.  Consisteix en la pèrdua de cabell en àrees determinades de qualsevol part del cos. Normalment són plaques rodones i sense signes d’inflamació a la pell afectada. És més freqüent a cuir pilós i a zona de la barba.alopecia_areata
  • Efluvi telògen: Caiguda generalitzada del cabell per alguna causa externa que augmenta la fase de caiguda del cicle del fol·licle pilós. Les causes poden ser des d’un fet estressant per a la persona fins al post part o algun tractament medicamentós.Efluvio
  • Alopècia traumàtica: Caiguda del cabell degut a traumatisme o dany causat al cuir pilós i al fol·licle pilós.alopeciatraumatica

Els tractaments són variats però en la majoria dels casos no molt efectius. La persona que detecti que la seva caiguda de cabell no està dintre de la “normalitat”, tal i com s’ha explicat anteriorment, hauria de consultar amb el seu metge de família.

Alopècies- Parc de Salut Mar

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina de Familia i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a M’estic quedant calba!!

  1. ithey1939 ha dit:

    This treatment involves the application of microinjections plasma rich in growth factors from the patient’s blood in the scalp. Growth factors that are inside the platelets stimulate the hair follicle and improve the vascularization , thus slowing hair loss and allowing the new out stronger, thicker and healthier .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s