Vull crèixer sense fum

tabac3L’embaràs és una època especialment receptiva per a les dones; és un període de motivació i sensibilitat especial, es el moment en que moltes dones moltes dones estan temptades a deixar de fumar o disminuir el nombre de cigarretes que fumen.  I durant la lactància? Moltes mares fumadores no volen alletar el seu nadó per els perjudicis del tabac. Els estudis demostren que la lactància materna ofereix protecció contra les infeccions respiratòries, que poden ser més freqüents en nadons exposats al fum de tabac ambiental o tabaquisme passiu. És per això que, encara que la mare no hagi pogut deixar el tabac, cal que li facilitem informació dels efectes beneficiosos de la lactància materna i, per tant, cal que sàpiga que el millor que pot fer és donar alletament matern el màxim temps possible.

Som molt conscients que deixar de fumar implica superar l’addicció, desaprendre una conducta i modificar la influència de l’entorn.. i, a vegades, no es fàcil!  Però sí que volem destacar que, en el cas dels infants, el tabaquisme passiu és especialment preocupant, ja que els nens i les nenes no poden escollir estar exposats o no al fum del tabac; depenen de la voluntat dels adults i, en el cas dels més petits (0 – 5 anys), aquests solen passar molt temps a casa seva, que és la font principal d’exposició al fum ambiental del tabac en la infància.

Tabac2

A Catalunya, s’ha realitzat l’estudi BIBE (Breu Intervenció en bebès. Efectivitat 2008-2010), en què van participar 96 Centres d’Atenció Primària amb un total de 162 equips de pediatria de tot Catalunya. Es van trobar uns nivells molt preocupants d’exposició al fum ambiental del tabac, tant declarats per als progenitors (73% exposats) com els trobats en les mostres de cabell dels nadons (79% exposats). Es va poder veure que el risc d’exposició del nadó està relacionat principalment amb: el consum matern o d’ambdós progenitors.

El fum ambiental del tabac (FAT) o fum de segona mà és una barreja molt complexa de gas i partícules, que conté més de 4.000 substàncies químiques, incloent-hi tòxics i carcinògens. Molts d’aquests components tenen efectes perjudicials per a la salut. El FAT és una barreja del fum exhalat per les persones que fumen i el fum procedent de la combustió mateixa de la cigarreta. El fum del tabac impregna el medi ambient (roba, cabell, tapisseria, cortines, etc.) i, tot i haver apagat la cigarreta, els tòxics que conté persisteixen en l’atmosfera: és l’anomenat fum de tercera mà. Aquestes substàncies nocives reaccionen amb els compostos nitrogenats de l’aire i produeixen un nou tipus de producte químic molt cancerigen (les nitrosamines).

El tabaquisme passiu és la primera causa de mort evitable en la infància. Nombrosos estudis han demostrat que, en els infants, el fet d’estar exposat al FAT està relacionat amb:tabac2

  • Baix pes en néixer.
  • Una major freqüència de malalties respiratòries, es troba associat a un risc elevat d’infeccions respiratòries, asma, bronquitis i pneumònia.
  • Altres problemes per a la salut i un augment del risc de síndrome de la mort sobtada de l’infant.

Com a pares que fumen el que si podem es protegir als nostres fills del fum del tabac, com? Si la mare continués fumant durant la lactància del nadó, haurà de prendre precaucions per transmetre-li, a través de la llet, la menor quantitat de nicotina possible, fet que també contribuirà a millorar-ne el gust.  Així mateix és important fer recomanacions als pares perquè defugin el fum ambiental del tabac o/i evitin fumar en espais tancats d’àmbit privat on, en qualsevol moment, hi pugui haver el nadó (el cotxe i el domicili familiar).

Programa Infància sense Fum

Vull crèixer sense fum. Una guia per a pares i mares.

Quiero crecer sin humo. Una guía para padres y madres.

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Vull crèixer sense fum

  1. Retroenllaç: XV Setmana sense Fum | CAP Poblenou

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s