S’ha donat un cop… i ara que fem?

Els accidents infantils són molt freqüents en nens petits (fins als 5 anys) i, especialment, entre el primer i tercer any de vida, quan comencen a caminar. El nadó comença a moure’s i no pensem que ens pot caure (es gira quan està al canviador… i, de sobte, pot ser a terra). Quan comença a caminar, desitgem que el nostre fill camini i corri com un expert… però en realitat té molt poca experiència i necessita més temps de “pràctica”.

Al caure pot produir-se contusions i/o hematomes, la seva gravetat dependrà de la violència de l’impacte, i la zones més afectades són: el cap (nens petits), cames i braços. Si viviu en pisos alts, seria recomanable disposar de xarxes de protecció en balcons i finestres.

Els “cops” són produïts per l’impacte d’un objecte rom o escapçat, sense puntes ni talls. El més freqüent és que es produeixi un “nyanyu” (hematoma), però, de vegades, els cops també produeixen una ferida. Aquesta té vores irregulars, és poc profunda i acostuma a haver-hi destrucció de part de la pell.

Què hem de fer si el nostre fill cau?

Primer de tot, no us heu de posar nerviosos. Per valorar la situació correctament, heu d’estar molt tranquils. Abans d’aixecar-lo, comproveu que no hi hagi cap fractura. Si la contusió afectés una extremitat (braç o cama) aixequeu el membre afectat i retireu qualsevol objecte que el pugui comprimir (anells, mitjons…) i apliqueu fred sobre la contusió (amb gel embolicat amb un drap, o un paquet petit de pèsols congelats) per disminuir el dolor i la inflamació.

I si s’ha donat un cop al cap?

A més a més, heu de valorar l’estat de consciència del nen. La majoria dels traumatismes al cap són lleus (no és habitual que els cops petits produeixin lesiones greus), és normal que el nen estigui espantat, que tingui mal de cap i, fins i tot, que vomiti.

El nen pot dormir a la nit, només heu de controlar cada 4-5 hores el seu estat (no cal despertar-lo del tot, però sí observar-ne la reacció). Si no ha presentat cap problema en 24 hores, podeu continuar amb el vostre ritme de vida habitual.

Si, al caure no hi hagut cap moment de “confusió” o pèrdua de coneixement, heu d’observar-lo durant les 24 hores següents, per si aparegués qualsevol problema com:

 

  • Si el nen està confús, endormiscat, irritable o us costa molt despertar-lo.
  • Augment dels vòmits.
  • Si presenta mal de cap intens o que aquest augmenti de forma progressiva.
  • Si comencés amb moviments anormals, debilitat o formigueig de les extremitats, dificultat per caminar, parlar o no hi veiés bé o tingués les pupil•les de mida diferent .
  • Qualsevol símptoma que ens resulti estrany i ens preocupi.

 

Si es presentés qualsevol d’aquests problemes, hauríeu d’anar a un servei d’urgències hospitalàries.

 

 

 

 

http://seup.org/pdf_public/hojas_padres/prevencion.pdf

Quant a CAP Poblenou

Aquest és el blog de l'Equip d'Atenció Primària del CAP Poblenou de Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Pediatria i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s